Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Doğanın Üretme Hızından %44 Daha Fazla Tüketiyoruz.

Merkezi California-Oakland'da bulunan Global Footprint Network adlı özel çevreci bir grubun yaptığı bir araştırmanın sonuçları açıklandı bugün. Yapılan araştırma için, 100 kadar ülkeden veriler toplanmış ve değerlendirilmiş.

Sonuç: insanoğlunun kaynakları tüketme ve karbondioksit üretme hızı, doğanın üretme ve soğurabilme hızından yüzde 44 daha fazla.


Amerikalı'lar gibi tüketirsek 5, Avrupalı'lar gibi tüketirsek 2,5 gezegene daha ihtiyaç var.

Yine aynı araştırmada ülkeler arasında kişi başı iklime etki etme oranlarında büyük farklılıklar olduğu belirlenmiş. Yapılan hesaplamalar, dünyadaki insanların ortalama bir Amerikalı gibi yaşaması durumunda, tüketilen enerji ve gıda kaynaklarının üretimi ile karbondioksit salımının emilmesi için benzer beş gezegen daha gerekeceği, dünyadaki tüketim oranlarının ortalama bir Avrupalınınki gibi olması durumunda ise bunun iki buçuk gezegen olacağını ortaya koymuş.

Araştırmanın orjinal metnini buraya tıklayarak okuyabilirsiniz.

Bu araştırmalardaki sonuçlar bire bir ne kadar gerçek ya da abartılmış bilemiyorum ancak, özellikle Amerika'nın bu kadar kontrolsüzce ve düşüncesizce tüketmesi, üstelik hala tüketimi bu kadar teşvik etmesi akıl alır gibi değil.


(Kaynak: CNNTurk, Foot Print Network)
(Resimler: Foot Print Network)

0 people have left comments

Commentors on this Post-