Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Permakültür - Ekolojik Tasarım

  • Posted: Çarşamba, Aralık 23, 2009
  • |
  • Author: CresCent
  • |
  • Filed under: Sanat, Sosyal


“Perma”yı biliyoruz, “kültür” de az çok yabancı değil. Gel gelelim ikisini birleştirip yazdığımızda pek az kişi için anlam ifade eden hem de zor tahmin edilesi bir boyuta geçiveriyoruz; Ekolojik Tasarım!

Wikipedia permakültür ile ilgili der ki; İngilizce ‘permanent’ (kalıcı) ve ‘agriculture’ (tarım) kelimelerinin birleşiminden oluşur. Bir tanımı da sürdürülebilir yerleşimler tasarlamaktır.

Bense popüler anlamıyla kısaca şu şekilde özetleyebilirim: Amaç, aslında köy hayatında esas olan, tarımı ve insanı üretim amaçlı bir araya getirmek. Ancak buradaki fark bunun şehir yaşamında ve kendine yetecek mümkün olan en küçük alanlarda yapılabilmesi.

Yani şehirde kendi organik domateslerimizi yetiştirip tüketebileceğimiz bir köy hayatı kurmaktan bahsediyoruz. Haftasonu sinema zevkimizden vazgeçmeye gerek kalmadan, ya da KabloTV’den izlediğimiz filmin reklam arasında cep telefonumuzla arkadaşımıza anlatarak çileklerimizi suladığımız bir hayatı tasarlamaktan bahsediyoruz. Ne kadar sevimli geliyor kulağa.

Benim bu kadar basite indirgeyerek anlatmaya çalıştığım permakültür aslında kimileri tarafından bir felsefe olarak da kabul edilen ciddi bir yönelim. Permakültür teorikte, prensipleri itibariyle pek çok ihtiyacın (gıda, enerji, sığınma vs) karşılanması için hayli üretken sistemlerin tasarımını mümkün kılabilecek bir yaklaşımın gelişimini sağlayabilir.


Bu konuda çalışmalar yapan Filiz Telek “Permakültür, eski yeni, farklı gelenek ve disiplinlerden teknikleri ve prensipleri buluşturan bir sistemdir; kabilelerin toprağı kullanış yöntemlerinden saman, taş, toprak ve bambu gibi doğal yapı malzemelerine ve yenilenebilir enerji kaynaklarının geleneksel kullanımına kadar pek çok evrensel bilgiyi bünyesinde harmanlar” diyor. Merak edenler için bu linkte yeterli bilgiyi içeren bir haber var.

Bu tip eğilimleri ticari fırsatlara dönüştüren/dönüştürecek pek çok fima için desteklenmesi ve daha da popülerleştirilmesi gereken güzel bir malzeme permakültür. Ben de evimde plastik kutularda tohumlarıyla birlikte satılan, kendinizin ekip suladığı küçük pencere önünde yetiştirilen maydonozlardan bulunduruyorum doğrusu.

Ütopyalara fazla dalmadan, firmaların çevreci, sağlılıklı, organik vs. aldatmacalarından sıyrılarak kendi ruh ve beden sağlığımızı hakiki anlamda koruyacabileceğimiz bilinci kazanmamız dileği ile.

0 people have left comments

Commentors on this Post-