Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Türkiye'nin İlk Hibrid Otobüsü

  • Posted: Pazartesi, Aralık 05, 2011
  • |
  • Author: CresCent
  • |
  • Filed under: Sosyal, Teknoloji

Hibrid ve çevreci otomobillerle ilgili her geçen gün daha fazla haber ve yenilikle karşılaşılıyor.


Bu sürecin önemli ayaklarından biri ise TEMSA tarafından üretilen Türkiye’nin ilk hibrid otobüsü Hybrid Avenue ile hayat buldu. TEMSA, Avenue’nin hibrid versiyonunda Siemens’in tüm dünyada beğeniyle karşılanan ELFA Hibrid Sistemleri’ni kullanılıyor.

21. yüzyılın insanlığa olan en önemli etkileri arasında kuşkusuz doğaya daha saygılı, çevrenin korunmasına daha fazla katkıda bulunan teknolojilere olan ilginin artması geliyor. Son birkaç yıldır sıklıkla karşılaştığımız çevreci oto, düşük karbondioksit salınımı, sıfır emisyon gibi kavramlardan biri de hibrid sistemler. Hibrid teknolojisi, tamamen elektrik enerjisiyle çalışan sıfır emisyonlu araçlara geçiş öncesinde yaşanan bir ara dönemi temsil ediyor. Hem geleneksel motor teknolojilerini hem de elektrik enerjisi kullanımını kapsayan bir teknoloji olan hibrid, mevcut akü teknolojilerinin uzun mesafeli yolculuklarda ihtiyacı tam karşılayamaması nedeniyle tercih sıralamasında yerini koruyor.

TEMSA tarafından üretilen şehir içi toplu ulaşım aracı Avenue, Siemens’in ELFA Hibrid Sistemleri aracılığıyla Hibrid Avenue olarak da hazırlandı. TEMSA Hybrid Avenue’de frenleme esnasında oluşan enerji, elektrik motorlarının yardımıyla depolanıyor ve aracın tekrar hareketi esnasında kullanılıyor. Elektriğin depolandığı ultra kapasitörlerde yeterli enerji olduğu müddetçe araç bunu kullanarak dizel motora gelen ek yüklenmeleri karşılıyor, dolayısıyla dizel otobüslere kıyasla yakıt tüketiminde ve karbondioksit emisyonunda yüzde 25’e varan tasarruf sağlıyor. ELFA sayesinde araçta mekanik bir sistem ve vites kutusu bulunmaması, aracın daha sessiz ve konforlu olmasının yolunu da açıyor.

İlk uluslararası tanıtımı sektörün önemli etkinliklerinden Belçika’daki Busworld fuarında gerçekleştirilen Temsa Hybrid Avenue, halen belediyeler tarafından kendi yol şartlarında test ediliyor.

Kaynak: Bilgi Çağı

0 people have left comments

Commentors on this Post-