Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Geridönüşümlü Telefon

  • Posted: Pazartesi, Ocak 26, 2009
  • |
  • Author: CresCent
  • |
  • Filed under: Teknoloji

Geçtiğimiz haftalarda Motorola çevre dostu bir ürününü tanıttı.
MOTO W233 Renew… Ürüne dair firma yetkililerinin açıklamalarına dayanarak birkaç kısa bilgi vermek gerekirse:

Bu ürün dünyada ilk defa olarak pet şişeleri geridönüşümünden elde edilen malzeme ile üretilmiş.
Telefonda kullanılan malzemenin karbon dengesi de nötrlenmiş. Yani telefonun kendisi de geridönüşümlü.
Ürün Carbonfund.org tarafından incelenmiş ve CarfonFree sertifikası verilmiş. (Carbonfund.org; dünyadaki iklim değişiklikleriyle ve carbon dengesinin sağlanmasıyla ilgili çalışmalar yapan ciddi bir organizasyon).
Yine Carbonfund.org ile yaptığı anlaşmaya göre bu yeni telefonun üretimi, dağıtımı ve kullanılmasıyla ortaya çıkacak karbondioksit miktarına eş yenilenebilir enerji kaynaklarına ve ağaçlandırma faaliyetlerine yatırım yapacak.
Kutudaki kitapçıklar ve tüm baskılı materyaller dahi geridönüşümlü kağıttan üretilmiş.

“Bugün; doğal kaynaklar, enerji ve zaman her zaman olduğundan daha kıymetli” diyor Başkan Yardımcısı Jeremy Dale. Katılmamak mümkün değil tabi.

Bu haberi okuduktan sonra tam bir yeşil pazarlama örneği diyerek küçük bir araştırmaya koyuldum. Niyetim bir taraftan geridönüşümlü telefon vs. derken diğer taraftan ürünlerinin neler kaybettirdiğini bulmaktı. Ancak Türkiye de dahil pek çok çevre dostu sosyal sorumluluk projesi ile karşılaştım. 1953 yılında kurulmuş Motorola Vakfı’ndan haberdar oldum. 2000 yılında başlattıkları bir çalışma ile yedi yıl içerisinde ürünlerindeki karbon etkisini %25 oranında azalttıklarını ve 69 ülkede geri dönüşüm programları yaptıklarını öğrendim.

Sonuç olarak mobil telefonların oluşturdukları manyetik alanlardan dolayı verdikleri zararlar hala tartışılırken telefon üretiminde kullanılan malzemenin geridönüşümlü olması gibi belki de bu konuda öncül sayılamayacak bir zararın giderilmesi yönünde çalışmaların başlatılması da çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz.


Motorolla Türkiye’de 2009’un ikinci yarısında satışa sunulacak. (Kaynak: PRWeb)

0 people have left comments

Commentors on this Post-