Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Organik Şeker mi?

  • Posted: Cuma, Ocak 16, 2009
  • |
  • Author: CresCent
  • |
  • Filed under: Gıda

Türkiye’de gıda devi bir şirketin çocuk maması markası ile ilgili bir haberde, mamada kullanılmak için Türkiye’ye ilk defa organik şeker ithal edileceği yazıyordu. Organik şeker… Bu kadar çok kullandığımız bir gıdanın “organiğinin” üretilmesi orijinal bir fikir gibi geliyor. Yüksek lisansımı yaptığım sırada bir firmanın danışman hocama bu konuyla ve teknik uygulaması ile ilgili danıştığını biliyorum. Sonucu az sonra paylaşacağım.

İnsanların organik konusundaki bilgi yetersizliğine ters bir oranla sahip oldukları farkındalık pek çok şirketin iştahını kabartıyor. Haliyle bunu nakte dönüştürmenin en kolay yollarından biri ürünü yeşille ambalajlayarak (GreenWash) daha yüksek marjlarla pazara sunmak.

ABD’de Terrachoice adlı bir şirketin 2007 yılında yaptığı araştırmadan aklımda kalan noktalardan biri “konu dışı bilgilendirme suçu” (sin of irrelevance). Örneğin ozon yok oluşuna en çok katkıda bulunan gazlardan chlorofluorocarbons ile (CFCs) ilgili bazı firmaların ürünlerinin üzerinde yandaki logoyu kullandığından bahsediyor araştırmada (yağlar, böcek ilaçları, temizleyiciler vb.). Oysa bu ürünlerin kullanımı 30 yıldan daha fazla bir süre önce resmi olarak yasaklanmıştır. Dolayısıyla bu maddeyle üretilen hiçbir ürün zaten yoktur.

Gelelim organik şeker konusuna. Şeker (sakkaroz) ülkemizde çoğunlukla şeker pancarından üretilmektedir. Şeker pancarından veya şeker kamışından üretilmiş olması da sonuçta bir fark oluşturmaz. Çünkü nihayetinde şeker C6 H12 O6’dır. Herhangi bir şeker fabrikasında üretilen şeker %99,9 oranında saftır ve içinde Karbon, Hidrojen ve Oksijen’den başka bir şey yoktur. Yani zaten organiktir ve bir şeker pancarının %15-18’inde şeker vardır (bknz: http://www.konyaseker.com.tr).

Organik şeker üreteceğini söyleyen firma temsilcisi bunu organik şeker pancarından yapacağına vurgu yapıyor. Biz de diyoruz ki, sen organik olarak yetiştirdiğin pancarın sakkaroz haricinde kalan kısmını zaten ayrıştırıyorsun. Sonuç olarak şeker (sakkaroz) zaten organiktir. Organik şeker kullanılarak üretildi gibi bir vurgu yapmak “konu dışı bilgilendirme suçu”dur.

2 people have left comments

Adsız

Adsız said:

Olay sandığınız kadar basit değil. Organik şeker üreten firmaların da işlerini düzgün yapmadıklarını ve gerçek anlamda organik şeker elde edemediklerini belirteyim ama bunun yanında piyasa şartlarında üretilen şekerin içinde pancarın yetiştirilmesinde kullanılan envai çeşit kimyasal madde ile üretim aşamasında kullanılan birçok kimyasal madde kalır. Bunların arındırıldığını veya arındırılamayan az miktardaki kalıntının insan sağlığına zarar vermeyeceği iddiaları koca yalanlardan ibarettirler. Bu kimyasalların tamamen arındırılması mümkün değildir ve az miktardaki kalan kimyasal maddeler de insan sağlığına ciddi boyutlarda zarar vermektedir.

Ceyhan Temürcü said:

Organik ürün sadece insan sağlığı açısından mı değerlidir? Şeker bitkisinin - örneğin pancar - üretiminde kullanılan girdi ve yöntemlerin doğal çevreye etkisi konu dışı mı? Az sayıda da olsa ürünlerin yetiştirilme süreçlerinin doğal çevreye ve sosyal yapılara olan etkilerini önemseyen insanlar var.