Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Çiğ Süt ve FDA

  • Posted: Pazartesi, Temmuz 26, 2010
  • |
  • Author: CresCent
  • |
  • Filed under: Gıda, sağlık

Bu yılın başlarında FDA ve Hastalıkların Kontrolü ve Önlenmesi Merkezi başta olmak üzere halk sağlığıyla ilgili kurumlar, pastörize edilmemiş çiğ sütün ölüme neden olabilecek hastalılara yol açan Salmonella, E. coli O157:H7, Listeria, Campylobacter ve Brucella gibi zararlı bakteriler içerdikleri bu yüzden çiğ süt içmemeleri gerektiği konusunda tüketicileri uyarmıştı ve sonrasında da bu uyarınılarını devam ettirdi.

Diğer taraftan da özellikle ABD'li organikçilerin büyük tepkisini çeken FDA'in bu açıklamasından sonra iki taraf arasında ciddi bir çekişme başladı. Organikçiler çiğ sütün pastorize edilmiş sütten daha besleyici ve doğal antimikrobiyal olduğunu söylemekte, FDA ise besleyecilik açısında aralarında pek de fark olmadığını, oysa zararları açısında çiğ sütün büyük tehlikeler arzettiğini savunmakta.

Geçen yılın sonlarında süt konusunda epey araştırma yapmış biri olarak çiğ süt içilmesi gerektiğini savunan pek çok akademik çalışma okumuş idim. Ancak ben pek ikna olamadım, bu araştırmamdan aklımda kalan, en azından ergenliğe kadar çocuklara inek sütü yerine keçi sütü içirilmesinin daha doğru olduğuydu. Bu başka bir tartışma elbette.

Organikçilerin bu sıralarda nette epey rağbet gören bir karikatürünü paylaşıyorum.




Kaynak: http://journal.livingfood.us

0 people have left comments

Commentors on this Post-