Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Küresel Isınmaya Karşı Beyaz Çatılı Evler


Küresel ısınma ile mücadelede yeni yöntem: Beyaz çatılı binalar.
Okuduğum haberin başlığı bu şekilde.

Kaliforniya laboratuvarında yapılan bir araştırmaya göre koyu renkli çatılar güneş ışığını yüzde 20 oranında yansıtırken beyaz çatılı evler güneş ışığından kaynaklanan zararlı ışınları azaltarak yüzde 60 ila yüzde 80 oranında yansıtıyor. Evlerinin çatıları beyaz olan binalarda özellikle klima bulunmayan evlerin sıcaklığı düşürülürken, çatı izolasyonunda da ilerleme sağlanabiliyor.

Nasıl bir araştırmaya göre hangi rapor hazırlanmış ve bu sonuca varılmış okuduğum haber kaynağında bunlardan bahsetmiyor. Ancak hepimizin bildiği basit bir şey var ki beyaz güneş ışığını daha çok yansıtır. Yani bahsedilen tez aslında şehir tasarımlarında, araçlarda beyaz rengin kullanılması durumunda ısının daha az absorbe edileceğini söylüyor. Dolayısyla daha az klima vb. cihaz çalışacağı için küresel ısınmaya karşı da bir önlem alınmış olacak.


Düşünce güzel bence ancak benim aklıma bu durumda tam tersi de geliyor: Peki bu durumda kışın daha çok ısınma ihtiyacımız ortaya çıkmayacak mı?

0 people have left comments

Commentors on this Post-