Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).
Carrefour'un Çevre Dostu Poşetleri
Çevre Dostu CarrefourSA poşetlerinden bir kere alın, uzun süre kullanın. Gelecek nesillere temiz bir çevre bırakın. Doğa dostu poşetlerde yırtılma yada yıpranma olduğu takdirde ücretsiz olarak yenisiyle değiştirebilirsiniz. Doğayı seviyoruz.
Platformu inceledim derken şu sorulara cevap aradım. Bu 1,5 TL'ye satılan ve çevre dostu olduğu söylenen poşetlerin kasanın sonunda ücretsiz aldığımız poşetlerden ne farkı var? Acaba geridönüşümlü malzemeden mi yapılmış ki çevre dostu. Ben buna dair bir işaret, ibare, logo vs. göremedim. Peki bu poşetlerin çevreyle dostluğu nerelere dayanıyor acaba? Yazan metinden anladığım kadarıyla yırtılma ve yıpranma konusunda biraz daha dayanıklı, bir de hasar olduğunda değiştirilebiliyor. Daha kalın plastik poşetten çevre dostu nasıl oluyor?
Buğday Derneği'nin öncü olduğu bir projede ve Kadıköy'de bez torba/file kullanımı yaygınlaştırılmaya çalışılıyor. Bunun başarılı ve doğru bir proje olduğunu düşünüyorum. Fakat Carrefour'a bu kadar amatör bir yeşil pazarlama örneğini yakıştıramadım doğrusu.
Sadece iki öneri de bulunmak istiyorum:
1. Madem poşeti parayla satıyorsunuz, o vakit bez torba bari koyun da hakikaten çevre dostu diyebilelim.
2. Platformdaki cümlede geçen "yada" ayrı yazılmalıydı, ya da şeklinde. Demek ki bu işler kontrol edilmeden yapılıyor, bu da bu işlerin henüz yeterince önemsenmediği konusunda az da olsa fikir veriyor.
(Not: Eğer poşetler belirtilmediği halde geridönüşümlü malzemeden üretilmiş ise yazımı bir nebze daha hafifletebilirim ancak bu konuda çevre dostu bir proje yapılacaksa bez torbadan yapılması gerektiği konusunda kesin kanaat sahibiyim)

YesilPazarlama.com Organik, Ekolojik, Biyolojik, Naturel gibi tanımlamalarla kullanılan pazarlama yöntemlerini duyurmak ve yorumlamak amacıyla Ahmet Yaman tarafından kurulmuştur.