Firmaların doğa dostu bir tavır takınmalarına alışmaya başlıyoruz. Çoğu zaman samimiyetinden şüphe duysak da olumlu çıktılar elde edebiliyorsak çevremiz adına bir kazanımdır diyebiliriz (miyiz?).

Hangisi Daha Çevreci: Gerçek Bir Yılbaşı Ağacı mı, Suni Olan mı?

  • Posted: Salı, Ocak 18, 2011
  • |
  • Author: CresCent
  • |
  • Filed under: Doğa, Sosyal

Ülkemizde yılbaşı kutlamalarında özellikle son yıllarda belirli bölgelerde iyice yaygınlaşan ağaç süsleme geleneği daha çok aile içi kutlamaların da merkezine oturmaya başladı diyebiliriz. Noel ağacı veya yılbaşı ağacı, adına her ne denirse, bunların eğlence amaçlı kullanımı konusunda yapılan farklı dünya görüşü eksenindeki tartışmaları bir yana bırakıp çevre açısından da kısaca değerlendirmek gerektiğini düşündüm.

Hangisi daha çevreci: Gerçek bir yılbaşı ağacı mı, yoksa suni olan mı?

Bizde henüz ağaç tarımı dahi çok yaygınlaşmamışken yılbaşı ağacı olmak için yetiştirilen ağaç var mıdır bilemiyorum, üstelik ülkemizde bu konuda büyük bir pazardan da söz edilemezken. Ancak trend öyle gösteriyor ki önümüzdeki yıllarda yılbaşı ağaçlarına talep artarak devam edecek. Bu noktada az gibi görünse de bu talebin nereden karşılanacağını merak ediyorum.

Öte yandan, gerçek ağaçların kesilip süslenmesine karşı dururken buna alternatif olarak Çin’de üretilen suni yılbaşı ağaçları karşımıza çıkmaktadır. Peki petrol kaynaklı, polivinil klorür (PVC) bırakan ve çok sayıda kurşun içerdiği tespit edilmiş bu ağaç görünümlü zararlının kullanılması ne kadar doğrudur? Bu suni ağaçların kullanılıp atılmasından sonra doğanın eritmek için yüzyıllarca sürdüreceği bir mücadeleye sebep olunacaktır. Bugün, Amerikalıların yaklaşık %70'i suni ağaçları tercih etmektedir.

Maalesef bu sorunun kesin bir doğru cevabı olduğu söylenemez. Benim kendi adıma önerim önümüzdeki yıllarda eğer muhakkak bir ağaç süslenmesi gerekiyorsa seçim gerçek bir ağaçtan yana olmalıdır. Ancak bu amaçla kullanılacak ağaçların yetiştirilmesi gereklidir, ya da alternatifi olarak karşımıza geri dönüşümlü malzemeden üretilmiş ağaçlar çıkmalıdır.
Tüm bunlardan öte elbette asıl gerekli olan bu hassasiyeti yakalamaktır. Böylece herkes kendi çözümünü üretebilecektir. Bahçesi olan bir apartmanda yaşayanlar bahçelerine bir ağaç dikerek ortak bir yılbaşı süslemesi yapabilir, ya da küçük ağaçlar tercih ederek yılbaşından sonra da balkonlarında büyütebilirler. Böylece yılbaşı kendi üretkenliğimizi geliştirmek adına güzel bir fırsat da olabilir.

0 people have left comments

Commentors on this Post-